Памук, лен, вискоза, коприна са тъканите, създадени да ви носят прохлада през горещото лято. Естествените тъкани са предпочитани пред синтетичните по няколко причини. Синтетичните материи съдържат химикали и хората с високо чувствителна кожа трябва внимателно да правят своя избор.

Ето няколко основни характеристики на тъкани, подходящи за лятото.

Памук – мека, отлично абсорбираща влагата, дишаща материя, подходяща за детски, дамски и мъжки дрехи.
Лен – по-плътен, абсорбиращ и дишащ, чиято мекота се подсилва с всяко следващо изпиране.
Коприна – деликатна и прохладна при допир, с естествен блясък, подходяща за дамски дрехи.
Вискоза – дишаща материя, сродна на памука и лена, гладка като коприната, красиво надипляща се, лесна за оцветяване в живи цветове, подходяща за дамски дрехи.

Малко повече за:

Памукът, една от най-удобните материи за горещите или влажни летни дни, с богатата си гама от текстури и сплитки, може изцяло да запълни летния ви гардероб.
Характеристики: високо абсорбиращ, дишащ, устойчив, лесен за поддържане, мек, не предизвиква алергии, съхне бързо. Използва се и в дамската, и в мъжката мода. Дамите разполагат с богат избор от памучни тъкани за летните си рокли - фин лен, воал, поплин, батиста и муселин, докато господата могат да избират измежду индийски лен, поплин, газ и раиран памук. Памукът е подходящ за широки блузи, ризи, къси панталони, поли и рокли.

Ленът
Създаден от влакната на маслодайното растение, ленът е много добра материя за лятото. Най-качествен лен се произвежда в Ирландия и Италия. Ленените влакна са нееластични и трудни за тъкане, но по-здрави, дишащи и устойчиви от памучните.
Характеристики: дишаща, абсорбираща влагата, здрава материя, не предизвиква алергии и лесно се оцветява. Лесно се мачка и е по-трудна за поддържане от памука.
Един полезен съвет: ако нямате време за гладене, напръскайте гънките на дрехата с вода и пригладете с ръка.

Носенето на леки тъкани е истинско удоволствие през лятото. Те подчертават женствеността и помагат за създаването на вашия стил. Избирайте грижливо, не се ограничавайте в материите, докоснете се и до коприната и вискозата. Коприната е съвършена за надиплени дрехи и подхожда на специални случаи. Вискозните тъкани са отличен избор в горещите и влажни дни.

Как да се грижите за тях
Ако искате летните ви дрехи да живеят дълго и щастливо, трябва да се грижите добре за тях. Каква е рецептата за успех? Четете внимателно препоръките на етикета. Има и няколко основни правила, които е добре да спазвате.

Памук
Не перете на висока температура, така предпазвате дрехите от свиване и избеляване на цветовете. Най-подходящата температура е 30-40ºC. Не избелвайте памука, ще се изтъни и прокъса. Използването на сушилня не е забранено, но високите обороти може да намачкат прекалено дрехата. При гладене натискайте леко, високите температури могат да изгорят тъканта.

Лен
Изпирането на ръка или в пералня е за предпочитане пред химическото чистене. Ленът омеква с всяко изпиране и предпочита хладка вода – около 30ºC. Изберете щадяща програма. Не избелвайте ленените дрехи. Използването на центрофуга не се препоръчва. Гладете дрехите докато са още леко влажни или на пара на максимум 200ºC.

Памучните рокли за лято 2018

• Ярки цветове – от виолетово до огнено червено и кобалтово синьо
• Флорални мотиви – за предпочитане отгоре до долу
• Райета – с многообразието на бар код
• Каре – оксфорд в контрастиращи нюанси
• Прозрачни, фини материи с peekaboo ефект

Има дреха за всякакъв случай, тайната е в използваната материя. Изберете хладни тъкани, които ви доставят комфорт и са приятни за докосване. За повечето хора дизайнът на дрехата е водещ при покупката, но тъканта и лекотата на материята са също много важни. Избирайте леки материи като тънък лен, батиста, муселин, воал или поплин. Широко скроените дрехи са по-комфортни от тесните. Мини, средна или макси дължина – изборът е изцяло ваш!